2014. november 27., csütörtök

Rozmaringos fonott kenyérkék

Rozmaring és kenyér! A tökéletes párosítás: illatos, ízes, ropogós, finom!

Most egy nagyon könnyű kenyérreceptek osztok meg veletek, tele haslapító rosttal és egészséges teljes kiőrlésű gabonákkal. Napokig friss marad és rendkívül egészséges és diétás. És mind e mellett még gyönyörű is!


Már megosztottam veletek kettő rozmaringos kenyér-pogácsa receptet, lessétek meg őket is:
Rozmaringos-olivás focaccia és a Rozmaringos háromszögek

Rozmaringos fonott kenyérkék

10 fonott kalács
  • 1 kocka friss élesztő (40 gr)
  • 2,5 dl langyos víz
  • 350 gr lisztkeverék (én ezt használtam: 100 gr tönkölyliszt, 100 gr hajdinaliszt, 100 gr csíráztatott tökmagliszt)
  • 40 gr étkezési korpa 
  • 1 ek só
  • 1 ek friss rozmaring vagy fél evőkanál szárított
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tojás
  • Extrák: Köménymag, nagy darabos tengeri só, lenmag, szezámmag, hántolt kendermag, erős paprika pelyhek
A friss élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben pár perc alatt. 
Elkészítjük a lisztes keveréket, belekeverjük a korpát, sót, rozmaringot.
Az olajat hozzáöntjük a felfuttatott élesztőhöz, majd folyamatosan elkezdjük adagolni a lisztes keveréket még szép nyúlós, levegős tésztát nem kapunk és nem ragad már a kezünkhöz. Meglisztezzük a tetejét és meleg helyre tesszük egy órára kelni.

Miután megkelt átgyúrjuk és 10 részre osztjuk a tésztát. Mindegyik részt három felé osztjuk, egyforma hengerekre nyújtjuk őket és összefonjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsin 25 percig kelesztjük még a fonott kalácskákat.

A tojást felverjük és megkenjük vele a duplájára megkelt fonott kalácsokat, tetejüket ízlés szerint fűszerezzük.

Forró sütőben 30 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!

Ez idő alatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése