2014. szeptember 23., kedd

Párolt kelkáposzta - azaz ismerkedjünk meg ezzel a szuperzöldséggel!

Rengeteg külföldi receptben olvastam, hogy KALE. Gőzöm se volt, hogy mi az, de beleteszik mindenbe, levesekbe, turmixokba, sütikbe, salátába...szóval mindenbe. Szuperzöldségként istenítik, a fogyókúrázók legjobb barátjának tekintik, egészséges mivolta miatt mindenki ezt eszi...de mi az a KALE?

Szóval a KALE magyarul FODROS KEL vagy LEVELES KEL. Egy káposztaféle, ami nem borul be, fodros leveleit folyamatosan lehet szedni az egész év folyamán.


Miért ennyire népszerű a tengerentúlon?

Igazi vitaminbomba, A-,C-,K-vitamin tartalma még a spenótot is felülmúlja.
Ásványi anyagok közül jelentős réz, kálium, vas, magnézium és foszfor tartalma van.
Rostdús, kalória szegény, egy maroknyiban csupán 40 kcal van, de 3 gramm fehérje.
Csökkenti a koleszterin szintet, felveszi a küzdelmet a rákos sejtekkel, támogatja az immunrendszert, elősegíti az emésztést és a méregtelenítést.


Itthon sehol se tudtam beszerezni frissen, igaz, hogy tavaly télen keresgettem, nem is szezonba. De viszont magot tudtam venni. Tavasszal elszórtuk a melegágyba, nyáron kipalántáltunk és mostanra zöldellnek a növények. Már méter magasak. Itt az ideje, hogy elkezdjük fogyasztani őket.
Mindig csak az alsó levelüket kell letépkedni, hogy fent, a szíve, tovább fejlődjön, nőjön.

Párolt fodros kel

2 személyre
  • 250 gram fodros kel
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 dl zöldségalaplé vagy víz
  • só, bors
  • 1 ek balzsamecet
A kelkáposztát nagy darabokra összevagdossuk. 
Egy  nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat.
Gyorsan átforgatjuk rajta az apróra vágott fokhagymát.
Hozzáadjuk a káposztát és az alaplevet. Fedő alatt 5 percet pároljuk.
Fedő nélkül addig főzzük, még a nedvesség el nem párolgott.
Fűszerezzük és hozzáadjuk az ecetet.


Rendkívül egészséges és ízletes!
Húsok mellé kiváló köret!

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése