2014. augusztus 27., szerda

A zöldségalaplé dicsérete

Kicsit több, mint egy éve megfogadtam, hogy csak is természetes összetevőkből főzök. Vissza a természethez, amit a kis kertem ad, na meg ha valami különlegességet találok a bioboltban, csak azt használom fel. Így született a zöldségalaplé.

Nem kell ízfokozó, tartósítószer, színezék...és még egyéb dolgok, amit valószínűleg ki sem tudok ejteni.




De azért kellene egy kis plusz a köretnek, főzeléknek, rizsnek,szószoknak, mártásoknak,  de leveskockát még sem használhatok.

Kis keresgetés az interneten és már készítem is a saját zöldségalaplevemet.

Telis-tele vitaminokkal, magában is fogyasztható forró italként. IMÁDOM!

Lényegében a receptbe mindenféle zöldségeket tehetünk, de én így szoktam csinálni:



Házi zöldségalaplé

  • 5 liter víz
  • 2-4 zellerszár
  • 1 kisebb zellergumó
  • 4-5 répa
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 karalábé
  • 2-3 fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • (mehet még bele: brokkoli,karfiol,káposzta, fehérrépa etc)
  • opcionális: szárított shiitake gomba
  • opcionális: szárított alga (wakame vagy nori) 
  • fűszerek: petrezselyem, bazsalikom, só, bors

A zöldségeket megmossuk.A zellerszárakat belenyomjuk a fazékba, a zellergumót és a karalábét megpucoljuk, négybe vágjuk, a répát csak erősen megsúroljuk kívülről, nem pucoljuk, mehet a fazékba, paprikát és paradicsomot egészben beledobjuk a fazékba, hagymákat megpucoljuk, mehet a fazékba, gomba, alga, fűszerek is bele. 

Felöntsük 5 liter HIDEG vízzel. Az ízek és a vitaminok különböző hőfokon oldódnak a legjobban. 
Közepes fokozaton 2 óra hosszáig forraljuk.
Még forrón kiszedjük belőle a zöldségeket, édesanyám mindig azt mondta, hogy visszaszívják az ízeket és vitaminokat ha kihűl a leves.

Ha kihűlt leszűrjük, és kis tárolóedényekbe töltsük. 15-20 kis pohárkával lett. Ezt lefagyasztjuk, több hónapig is elég egy ekkora adag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése