Kicsit több, mint egy éve megfogadtam, hogy csak is természetes összetevőkből főzök. Vissza a természethez, amit a kis kertem ad, na meg ha valami különlegességet találok a bioboltban, csak azt használom fel. Így született a zöldségalaplé.
Nem kell ízfokozó, tartósítószer, színezék...és még egyéb dolgok, amit valószínűleg ki sem tudok ejteni.
De azért kellene egy kis plusz a köretnek, főzeléknek, rizsnek,szószoknak, mártásoknak, de leveskockát még sem használhatok.
Kis keresgetés az interneten és már készítem is a saját zöldségalaplevemet.
Telis-tele vitaminokkal, magában is fogyasztható forró italként. IMÁDOM!
Kis keresgetés az interneten és már készítem is a saját zöldségalaplevemet.
Telis-tele vitaminokkal, magában is fogyasztható forró italként. IMÁDOM!
Lényegében a receptbe mindenféle zöldségeket tehetünk, de én így szoktam csinálni:
Házi zöldségalaplé
- 5 liter víz
- 2-4 zellerszár
- 1 kisebb zellergumó
- 4-5 répa
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 1 karalábé
- 2-3 fej hagyma
- 2-4 gerezd fokhagyma
- (mehet még bele: brokkoli,karfiol,káposzta, fehérrépa etc)
- opcionális: szárított shiitake gomba
- opcionális: szárított alga (wakame vagy nori)
- fűszerek: petrezselyem, bazsalikom, só, bors
A zöldségeket megmossuk.A zellerszárakat belenyomjuk a fazékba, a zellergumót és a karalábét megpucoljuk, négybe vágjuk, a répát csak erősen megsúroljuk kívülről, nem pucoljuk, mehet a fazékba, paprikát és paradicsomot egészben beledobjuk a fazékba, hagymákat megpucoljuk, mehet a fazékba, gomba, alga, fűszerek is bele.
Felöntsük 5 liter HIDEG vízzel. Az ízek és a vitaminok különböző hőfokon oldódnak a legjobban.
Közepes fokozaton 2 óra hosszáig forraljuk.
Még forrón kiszedjük belőle a zöldségeket, édesanyám mindig azt mondta, hogy visszaszívják az ízeket és vitaminokat ha kihűl a leves.
Még forrón kiszedjük belőle a zöldségeket, édesanyám mindig azt mondta, hogy visszaszívják az ízeket és vitaminokat ha kihűl a leves.
Ha kihűlt leszűrjük, és kis tárolóedényekbe töltsük. 15-20 kis pohárkával lett. Ezt lefagyasztjuk, több hónapig is elég egy ekkora adag.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése