2014. november 24., hétfő

Karácsonyi gyümölcskenyér rummal érlelve

Jaaajjjjj, nemsokára itt a karácsony! Annyira imádom a karácsonyt!
A sűrű és kaotikus munkanapokat végre megtöri a nyugalom, együtt van az egész család, rokonság, jókat eszünk, iszunk, beszélgetünk és persze egész napokat a konyhában tölthetek kreatívkodással. A csodálatos kalácsaimmal megajándékozom az egész rokonságot.


Van egy isteni receptem, amit már most november 23-án elkészítettem, de csak karácsonykor fogjuk megszelni. Addig minden harmadnap meglocsolom egy evőkanál rummal és érlelem még el nem jön a karácsonyi vacsora.


Remélem ellen tudunk állni a csábításnak, már sütés közben is csodálatos illatok keringtek az egész házban. Az aszalt gyümölcs és a rum illatát mélyen magamba szívtam és nekidőltem a forró kandallónak azt kívánva bár csak fehér karácsonyunk lenne majd.


Ez egy igazi tömény karácsonyi kalács, ahogy a képen is láthatjátok rengeteg aszalt gyümölcsöt tettem bele, szerintem ajándéknak is kiváló.
Cukormentes és persze teljes kiőrlésű liszttel készült.

Karácsonyi gyümölcskenyér rummal érlelve

egy nagy gyümölcskenyér
  • 1 kg kevert aszalt gyümölcs (füge, mazsola, meggy, szilva, vörösáfonya,datolya, sárgabarack, déli gyümölcsök)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 ml rum
  • 250 gr vaj
  • 4 nagy tojás
  • 130 gr teljes kiőrlésű liszt
  • 40 gr zabpehely
  • 100 gr darált mandula
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 vaníliarúd belseje
  • + rum az érleléshez
Az aszalt gyümölcsöket, a citrusok héját, a rumot és a vajat egy nagy lábasba tesszük és közepes hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. 5 percig forraljuk. Lekapcsoljuk a tűzhelyet és 30 percet állni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. Egy nagy tortasütőformát két réteg sütőpapírral kibélelünk.

A lisztet, zabpelyhet, mandulát, fűszereket és a sütőport jól összekeverjük egy tálban, ez fontos lépés, ne hagyjuk ki! Fontos, hogy a fűszereket és a sütőport jól elkeverjük, különben nem lesz egyenletes a kalács íze és liszt csomók is maradhatnak benne.

Az aszalt gyümölcsös keverékhez hozzáadjuk a tojásokat és a lisztes keveréket. Jól összekeverjük.

A tortasütőformába töltjük és 2 órára sütőbe töltjük.

Miután kisült egy fogpiszkálóval vagy hurkapálcikával lyukakat szurkálunk a kalácsba és meglocsoljuk 2 evőkanál rummal. Hagyjuk a tortaformában teljesen kihűlni. 

Tárolása: Eltávolítjuk a sütőformából és a sütőpapírból. Folpakkal bevonjuk, háromnaponként meglocsoljuk 1 evőkanál rummal. Karácsony előtti utolsó héten már ne érleljük több rummal, hagyjuk kiszáradni a felszínét. 
Hűvös helyen tároljuk.

Jó étvágyat, sok-sok kitartást és önuralmat, hogy ne kóstoljátok meg!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése