2014. október 21., kedd

Sütőtökös vaníliás háromszögek

Ha már ősz, akkor sütőtök és ennek minden változata.
Ez egy isteni és egyszerű kalács recept, hordozható, napokig friss marad, rostdús és rendkívül telítő.




Az az igazság, hogy rettenetes sok tökpürét készítettem, csak hogy megmutassam nektek a különböző módszereket. Nem akartam lefagyasztani, gondolván, hogy úgy is elfogyasztjuk. Így a héten tököt ettünk tökkel rengeteg ízváltozatban és receptben, mint ahogy láthattátok is.



Sütőtökös vaníliás háromszögek

24 háromszög

Nedves összetevők:
  • 2 tojás
  • 2 dl tej/kefir/joghurt/író/savó
  • 10 ek tökpüré
  • 60 gr kókuszcukor vagy egyéb természetes édesítőszer
  • 0,5 vaníliarúd belseje
Száraz összetevők:
  • 500 gr tönkölyliszt vagy teljes kiőrlésű
  • 20 gr étkezési korpa vagy még liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 ek fahéj
  • 0,5 tk őrölt, szárított gyömbér
  • 0,5 tk őrölt szerecsendió
  • csipet só
  • 6 tk hideg vaj
Öntet:
  • 2 dl kefir
  • 2 ek méz
  • 0,5 vaníliarúd belseje
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A nedves összetevőket összekeverjük.

A száraz összetevőket is összekeverjük a vaj kivételével. A vajat összemorzsoljuk a lisztes keverékkel.

A vajas liszthez öntjük a tökös keveréket. Gyorsan kézzel tésztát gyúrunk belőle. Ha túl tapadós, akkor adunk még hozzá lisztet.
Három felé választjuk. Lisztezett felületen kézzel laposra kör formájúra nyomkodjuk, kettő ujjnyi vastagságúra. 
Keresztben átvágjuk négyszer, tehát 8 háromszöget kapunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Még sülnek a háromszögek elkészítjük az öntetet. Az olvasztott mézet összekeverjük a kefirrel és a vaníliával.

Az éppen kisült, forró háromszögeket leöntjük az öntettel, mire kihűlnek szépen beszívják majd a vaníliás krémet.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése