2014. október 17., péntek

Sütőtökpüré készítése - őszi konyhai alapok

Úgy gondoltam, hogy nem lenne fair elkezdeni bombázni titeket tökös receptekkel mielőtt azt se tudjátok, hogy mi fán terem a tökpüré.
A tökpüré egy rettenetesen hasznos dolog ősszel, bármihez lehet kombinálni, majd ahogy látni is fogjátok a jövőben, kalácshoz, tésztához, húsokhoz, turmixokba,levesekhez stb.
A tök egyébként rendkívül kalóriaszegény, rostdús és telítő, tehát fogyókúrázók nyugodtan fogyaszthatják!

Három módszerrel szoktam tökpürét készíteni, most ezeket fogom megosztani veletek.


1. Főzés

A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk. 
Feltesszük a vizet forrni, ha már forró, akkor beletesszük a tök kockákat. 10-15 perc alatt puhára fő. Leszűrjük. Pépesítjük villával/krumplitörővel/botmixerrel/turmixszal.
Íz, állag: Gyengébb tök íz, vizesebb állag.


2. Párolás (dinsztelés)

A sütőtököt megpucoljuk, lereszeljük.
Egy tapadásmentes magasabb serpenyőben beletesszük a lereszelt tököt és folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük. 10-15 perc alatt megpuhul. Így is használhatjuk vagy ha még egyneműbb masszát szeretnénk, akkor pépesíthetjük tovább.
Íz, állag: Közepes tök íz, sűrűség közepes.


3. Sütés

A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A tököt felszeleteljük 4-8 szeletre, nagyságtól függően. 
Tepsibe helyezzük őket, a belsejük legyen felfelé. 15 percig a legmagasabb hőmérsékleten sütjük, hogy összerántsa a tök "bőrét", utána 180 fokra kapcsoljuk. 
1,5-2 óráig sütjük. Villával ellenőrizzük, hogy átsült-e. 
Pépesítjük.
Íz, állag: Erős, karamellás tök íz, sűrű.




Ha sietek és tökpüré kell sütihez, levesekhez, akkor az első variációt választom.
Turmixokhoz a másodikat szoktam, de kalácsokhoz is tökéletes.
A harmadik variációt akkor szoktam választani, ha már úgy is be van kapcsolva a sütő és van elég szabad időm. Különben ez a legízletesebb változat és magában vagy egy kis mézzel fogyasztva is isteni eledel!

Tárolása: hűtőben 2-3  napig, én fagyasztani szoktam.


Jó kísérletezést!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése