Ha ősz, akkor alma! Minden mennyiségben! És persze almás sütik, mint a mai gyönyörű rusztikus almás kosárkák is.
Almát mindig a piacon szoktam vásárolni helyi árusoktól. Az köztudott, hogy almát rengetegszer permetezik, ezért megbízható termesztőtől veszem és arra törekszek, hogy a tökéletes kinézetű almákat elkerüljem, ha kicsit foltos vagy nem éppen szép az alakja, az a jó alma! Azt nem permetezték annyiszor.
Hogy eltüntessem a héjáról a permetet almaecetes langyos vízben áztatom 10 percig az almákat, majd jól megmosom. Így már biztonságosan fogyaszthatjuk ezt az isteni gyümölcsöt.
Almát mindig a piacon szoktam vásárolni helyi árusoktól. Az köztudott, hogy almát rengetegszer permetezik, ezért megbízható termesztőtől veszem és arra törekszek, hogy a tökéletes kinézetű almákat elkerüljem, ha kicsit foltos vagy nem éppen szép az alakja, az a jó alma! Azt nem permetezték annyiszor.
Hogy eltüntessem a héjáról a permetet almaecetes langyos vízben áztatom 10 percig az almákat, majd jól megmosom. Így már biztonságosan fogyaszthatjuk ezt az isteni gyümölcsöt.
Rusztikus almás kosarak
4 személyre
- 2 nagy alma
- 1 ek kókuszcukor
- 1 citrom leve
- 1 ek fahéj
- 200 gr liszt, lehetőleg hajdina
- 2 ek zabpehely (helyettesíthető liszttel is)
- 2 ek étkezési korpa (helyettesíthető liszttel is)
- csipet só
- 2 tojás
- 1 nagy evőkanál vaj
- fél vaníliarúd belseje
- 1 tojás
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és héjastól felkarikázzuk. Megszórjuk a cukorral, citromlével és fahéjjal. Félretesszük.
Elkészítjük a tésztát. A liszthez keverjük a zabpelyhet, korpát, sót, tojás, vajat és a vaníliarúd belsejét. Kemény tésztát gyúrunk.
Négy egyelőre részre osztjuk.
Lisztezett gyúródeszkán kör alakú vékony lapokat nyújtunk.
A maradék egy tojást felverjük és megkenjük a kinyújtott tészták belsejét.
A tészták közepére felsorakoztatjuk az almákat, héjas részük legyen felfelé. Behajtjuk a tészták szélét, kis kosárkákat kapunk.Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és forró sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése