2014. október 15., szerda

Rusztikus almás kosarak

Ha ősz, akkor alma! Minden mennyiségben! És persze almás sütik, mint a mai gyönyörű rusztikus almás kosárkák is.

Almát mindig a piacon szoktam vásárolni helyi árusoktól. Az köztudott, hogy almát rengetegszer permetezik, ezért megbízható termesztőtől veszem és arra törekszek, hogy a tökéletes kinézetű almákat elkerüljem, ha kicsit foltos vagy nem éppen szép az alakja, az a jó alma! Azt nem permetezték annyiszor.

Hogy eltüntessem a héjáról a permetet almaecetes langyos vízben áztatom 10 percig az almákat, majd jól megmosom. Így már biztonságosan fogyaszthatjuk ezt az isteni gyümölcsöt.


Rusztikus almás kosarak

4 személyre
  • 2 nagy alma
  • 1 ek kókuszcukor
  • 1 citrom leve
  • 1 ek fahéj
  • 200 gr liszt, lehetőleg hajdina
  • 2 ek zabpehely (helyettesíthető liszttel is)
  • 2 ek étkezési korpa (helyettesíthető liszttel is)
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • fél vaníliarúd belseje
  • 1 tojás
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Az almákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és héjastól felkarikázzuk. Megszórjuk a cukorral, citromlével és fahéjjal. Félretesszük.

Elkészítjük a tésztát. A liszthez keverjük a zabpelyhet, korpát, sót, tojás, vajat és a vaníliarúd belsejét. Kemény tésztát gyúrunk.
Négy egyelőre részre osztjuk.

Lisztezett gyúródeszkán kör alakú vékony lapokat nyújtunk.

A maradék egy tojást felverjük és megkenjük a kinyújtott tészták belsejét. 

A tészták közepére felsorakoztatjuk az almákat, héjas részük legyen felfelé. Behajtjuk a tészták szélét, kis kosárkákat kapunk.Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és forró sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése