2014. október 9., csütörtök

2 perces mikrós kenyér

Összejött már pár liter tej 3-4 nap alatt és a föle is szépen feljött. Beleszedtem egy befőttes üvegbe, jól erősen rácsavartam a tetejét és elkezdtem rázogatni, köpülni.

Kicsit később átjött édesanyám hozzánk, ne mondjam,  jól meglepődött, hogy miben mesterkedek, rögtön elkezdtünk nosztalgiázni a falusi emlékekről. 
Főztem egy jó teát, leültünk az ebédlőbe és felváltva rázogattunk a vajat, még hallgattam a történeteket a régi időkről. 

Egyszer csak már más hangja van a befőttes üvegnek, kezd összeállni a vaj. Persze a vaj friss kenyérre kenve az igazi. 
Szerencsére volt a tarsolyomba egy gyors mikrós kenyér recept.  Másfél perc alatt kész is volt a kenyéreke és már kentünk is rá a friss vajat, megspékeltük házi meggylekvárral és persze az íróját szürcsölgettük mellé.

2 perces mikrós kenyér

1 személyre
  • 1 ek tönköly liszt
  • 1 tk őrölt lenmag vagy csíráztatott lenmag liszt
  • 1 tk étkezési korpa
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 1 ek almaecet
  • pár csepp olívaolaj a bögre kikenéséhez
A liszteket, korpát, tojást és sót összekeverjük. Belekeverjük a szódabikarbónát és az almaecetet.
Egy nagy bögrét kiolajozunk és belekanalazzuk a tésztát.
90 másodperc alatt a mikróban készre sütjük.
Kiborítjuk a bögréből és már szeletelhetjük is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése