2014. szeptember 16., kedd

Fermentált káposzta és répa - a hosszú élet titka

A modern világban eltűntek az asztalainkról a fermentált, savanyított finomságok. Helyüket a gyorsan elkészíthető saláták és bolti savanyított zöldséget vették át. Ecetet hozzáadva a zöldségekhez könnyűszerrel érünk el hasonló ízhatást, mint a fermentált finomságoknál, ám csak az íze ugyanaz, jótékony hatása sokkal kevesebb.
Rendszeresen készítek különféle fermentált zöldségeket, miután elkészült hűtőben hetekig eláll (talán), mert mindig elfogy előbb.

Miért jó fermentált zöldségeket enni?

  • Javítja az emésztést
  • Elősegíti a bakteriális egyensúlyt a szervezetünkben
  • Enzimekben gazdag
  • Elősegíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben 


Fermentált káposzta és répa

  • egy fej lilakáposzta
  • 4-5 nagy répa
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek só
  • 1 ek oregáno
  • 1 tk bors
  • 1 ek bazsalikom
  • 3 ek savó (elhagyható)
A répát és a káposztát lereszeljük vagy apróra vágjuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
Befűszerezzük, tiszta kézzel jól összenyomkodjuk, összetörjük. Hozzáadjuk a savó, ami segíti a fermentálást, de el is hagyható.
Egy nagy dunsztos üvegbe belenyomkodjuk a zöldségeket és egy napon át súlyt helyezünk rá, hogy levet eresszen.
Ezután lezárjuk az üveget és 4-5 napot állni hagyjuk.
Ez idő alatt a zöldségek lepuhulnak egy kicsit, levet eresztenek, ízesebbek lesznek, enyhén szénsavas lesznek és megváltozik a színük, mint ahogy a képen is látható.
Miután felbontottuk hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése