2014. szeptember 22., hétfő

Datolya paszta - a legtermészetesebb és legegészségesebb édesítőszer

A receptjeimbe cukrot nem használok. Főleg fehéret nem. Maga a méreg.

Miért egészségtelen a fehér cukor?

  • additív, függővé tesz
  • csak éhesebbek leszünk tőle
  • gyulladás elősegítő, összezavarja az immunrendszer
  • fáradttá tesz
  • emésztés során megerjed, alkohol, ecetsav és szénsav keletkezik. Az alkohol romboló hatást fejt ki a bél membránján, veséken és roncsolja az idegrendszert.
  • roncsolja a fogzománcot, elősegíti a baktériumok megtelepedését a szájban
  • elsavasítja a testet, emiatt nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot von el a testtől, hogy helyreálljon a sav-bázis egyensúly
  • befolyásolj a viselkedést, gyerekeknél hiperaktivitást eredményez, elvonása depresszióhoz vezethet
  • a hasnyálmirigy cukor hatására több inzulint termel, ami lecsökkenti a vércukor szintet, farkasétvágyat eredményez
  • a cukor eredetileg a májban rakódik le glükóz formájában, ám ha a máj túltelítődik, akkor visszakerül a vérbe zsírsav formájában és a test kevésbé aktív helyein rakódik le, valamint a belsőszerveken
  • a sejtek megdagadnak és számuk nő, rákos folyamatok indulhatnak el a testben
  • károsítja az anyagcserét, összezavarja a hormonrendszert

Hogyan is készül a cukor?

Nálunk a fehér cukrot cukorrépából nyerik ki, viszont a világ többi részén a cukornádat részesítik előnybe. A felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, mésszel tisztítják, továbbá kémia módszerekkel tisztítják, finomítják, ezzel az eljárással sűrű szirupot kapnak. Ezt kristályosítják. Ezzel a folyamattal minden ásványi és szerves anyagot eltávolítanak a cukorból, tehát zero táplálékértéke marad. Csupán üres kalóriák.


A barna cukor sem jobb a fehértől!

A barna cukor gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, amit a finomított cukorhoz visszakevernek. Ez adja ragacsos állagát és jellegzetes ízét. Manapság sűrűn még a melasz se kerül vissza a finomított cukorhoz, csupán aroma és színezőanyag.


De akkor mivel tudjuk helyettesíteni?
  • finomítatlan nádcukorral
  • nyírfacukorral
  • nyers mézzel (vigyázzunk, mert van mesterséges méz is, ahol cukorral etetik a méheket)
  • érett banánnal
  • édesítetlen lekvárral
  • szárított datolyával ( nem kandírozott)
Én a datolyát tartom az egyik legjobb és legértékesebb édesítőszernek.


A datolya édesítő volta mellett kiváló gyógyszer is. Enyhíti a szorulást, csökkenti a hasmenést, fájdalomcsillapító, csökkenti a másnaposságot, védi az idegrendszert, csökkenti a vashiányt és stabilizálja a vérnyomást.
Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban: magnézium, kálium, vas, kalcium, mangán, réz, aminosavak, folsav, A- és B-vitaminok. Ellenben zsír, nátrium és koleszterin mentes. 

Sütik, kalácsok édesítéséhez datolya pasztát szoktam készíteni.
Datolyát már mindenhol lehet kapni manapság, zöldségesnél, bioboltokban, nagyobb áruházakban. Csak arra vigyázzunk, hogy szárított legyen, ne kandírozott.

Datolya paszta 

100-150 grammnyi cukor helyettesítő
  • 15 darab kimagzott szárított datolya
  • 3-4 evőkanál cukormentes lekvár vagy víz

A datolyát és a lekvárt (vizet) összekeverjük, turmixgépben vagy botmixerrel egynemű sűrű masszává keverjük. Ha nem állnak rendelkezéseinkre ezek a konyhai gépek, akkor villával is összenyomkodhatjuk.
Sűrű és rendkívül édes masszát kapunk.

Gondoljatok az egészségetekre és döntsetek helyesen!






Ha többet szeretnétek megtudni az egészséges táplálkozásról és az emésztésről, nézzétek meg ezt az előadást:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése