2014. augusztus 31., vasárnap

Házi ketchup - Jobb, mint a bolti!

A családom imádja a ketchupot, szinte mindenhez esszük. De a bolti ketchup annyira mű.
Egészséges ételeket eszünk, próbálunk mindent a legtermészetesebben, legegészségesebben megcsinálni...de a ketchup a gyengénk.
Mit tartalmaz a bolti ketchup?
Valamennyi paradicsomot. Ezenfelül ízfokozók, színezékek, keményítő, zselésítő anyagok, tartósítószerek.


Naná, hogy ezzel nem fogom mérgezni a családomat!
Két év kísérletezés után kifejlesztettem a tökéletes házi ketchup receptjét. Idén már több, mint 50 kis 2 deciliteres üveggel dunsztoltam el télire. Soha többé nem veszünk boltit! Ja és a paradicsom is a saját kertünkből származik!







Házi ketchup - Jobb, mint a bolti!


  •  10 kg paradicsom
  • 3 fej vöröshagyma
  • 15-20 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg barna cukor
  • 5 dkg só
  • 3 fahéjrúd
  • 2,5 tk szegfűbors (15 szem)
  • 13 db szegfűszeg
  • 2 tk frissen reszelt szerecsendió
  • 6 ek sherry ecet
  • 3 ek balzsam ecet
  • 5 ek worcestershire-szósz
  • 3 ek mustár
  • 1 ek fekete bors
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 5-6 babérlevél
  • 15 db borókabogyó
  • egy maréknyi friss bazsalikom vagy 2 ek szárított
  • egy maréknyi friss oregánó vagy 2 ek szárított
  • 1 ek chillipehely
  • 4 szár zeller
  • 4 nagy sárgarépa 
  • 2 fehérrépa 
  • egy maréknyi friss petrezselyem
A paradicsomokat átmossuk, egy nagy lábasba helyezzük, majd kézzel jól átnyomkodjuk, hogy pépes masszát kapjunk. Fel tesszük főni, közepes hőmérsékleten.
Beletesszük a zöldségeket. A cukrot, sót, eceteket és mustár egy tálkában összekeverjük hozzáadjuk. A fűszereket gézbe kötjük és szintén beletesszük a lábasba főni. Minden 10-15 percben keverjük át, hogy ne égjen le.
Addig főzzük a paradicsomot, még a héja el nem válik tőle és a leve jól el nem fől, kezd sűrűsödni. Ez kb. 3-4 óra.
Kihalásszuk belőle a zöldségeket és a fűszereket. Centrifugán vagy paradicsom passzírozó átdolgozzuk a majdnem kész ketchupot. 
Miután kipasszíroztuk a héjától visszatesszük főni, csak annyira, hogy megforrjon egyet.
A kész ketchupot fertőtlenített üvegekbe töltjük színültig, majd lezárjuk és 5 percre lefelé fordítjuk őket, hogy a tetejük rávákuumozódíjon.   

Ezután dunsztba hagyjuk kihűlni 2-3 napig.

Ne ijedjetek meg a sok munkától, megéri!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése