2014. szeptember 29., hétfő

Mézes-balzsamos sült cékla - az egészséges köret

Hétvégén végre együtt volt a család, mindenki haza jött külföldről, naná, hogy vasárnap nagy családi lakoma volt. Anyukám főzte a jó falusi húslevest, sült húst készített, az én részem volt a köret és a desszert.

A desszert receptjét már láthattátok az előző postban.
Köretként pedig karamellizált sült céklát készítettem, kicsit megbolondítottam mézzel és balzsamecettel.

Imádom a céklát, az egyik legegészségesebb zöldség, rengeteg jótékony tulajdonságban bővelkedik.

Cékla jótékony hatásai:
  • szabályozza a vérnyomást
  • növeli az állóképességet
  • gyulladás csökkentő
  • csökkenti a rákos sejtek kockázatának kialakulását
  • immunerősítő
  • vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

Mézes-balzsamos sült cékla

4 személyre
  • 1 kg cékla
  • 4 ek méz
  • 8 ek balzsamecet
  • 1 tk só
  • bors, bazsalikom ízlés szerint
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A céklát megpucoljuk, apróra felkockázzuk.
A mézet, balzsamecetet és a fűszereket összekeverjük és beleforgatjuk a céklát.
Egy mélyebb tepsibe tesszük a megízesített céklát. Alufóliával lefedjük és 15 percet sütjük.
Levesszük az alufóliát és átkevergetjük a céklát, visszatoljuk a sütőbe még 15-20 percre. Párszor még átkevergetjük.
Akkor kész, ha lepuhult a cékla és szépen rákaramellizálódott a méz. 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése