2014. szeptember 29., hétfő

Diétás mákos guba - a tökéletes vasárnapi süti

Mákos gubára vágytam, de nagyon! Kint hűvös volt, bent csak úgy pattogott, ropogott a tűz a kandallóban (igen, begyújtottunk!), teát szürcsölgettünk a családdal, télies hangulat uralkodott és én már éreztem is a mákos guba ízét a számban. 

Még sosem készítettem egészséges, diétás mákos gubát. Rövid kutatgatás, nézelődés után a konyhában előrukkoltam egy jó kis recepttel! 
Gyors, egyszerű, nem kell tésztát sütni, liszt és cukormentes, de még is isteni!

 Alig vártuk, hogy egy kicsit meghűljön és szelhető legyen. Ripsz-ropsz elfogyasztottuk.


Diétás mákos guba

12 szelet
  • 200 gr köles
  • 170 gr quinoa
  • 1,2 l víz
  • 3 ek méz
  • 2 maréknyi goji bogyó (bármilyen szárított gyümölcs)
  • Fűszerek: 1 tk őrölt gyömbér, citromhéj, citromlé, fahéj
  • 150 gr mákliszt (darált mák is megteszi)
  • 2 alma
  • cukormentes szilvalekvár
  • 1 csomag vaníliás cukormentes pudingpor
  • 0,5 l tej
  • 2 ek méz

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kölest, quinoát folyóvíz alatt átmossuk, megfőzzük 1,2 liter vízben.
Ha megfőttek a magvak, akkor hozzáadjuk a mézet, goji bogyót, máklisztet, fűszerezzük, jól átforgatjuk.
Egy tapadásmentes vagy sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elsimítjuk a sűrű tésztát.
Az almákat megmossuk, felkarikázzuk.
A tészta tetejére helyezzük az almaszeleteket és a közepükbe lekvárt kanalazunk.
Sütőbe toljuk 30-40 percre, még az almák szépen meg nem pirulnak.
Még sül a tésztánk elkészítjük a pudingot, mézzel édesítjük. 
A forró tésztára ráöntjük a pudingot és 20 percet állni hagyjuk, hogy tészta beigya pudingot.

Kihűlve kínáljuk!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése