2014. augusztus 25., hétfő

Házi csirkealaplé

Tudjátok ti, hogy mi van a leveskockákban? Színezék, tartósítószer, ízfokozók, só, húspor...etc

Nem hangzik valami jól, ugye?

Házilag ezerszer jobbat tudunk csinálni!

De miért is olyan jó?
  1. Megküzd a fertőzésekkel, mint a megfázás és az influenza
  2. Csökkenti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást 
  3. Jót tesz a hajnak, bőrnek és körmöknek
  4. Segíti a csontképzést, növekedést
  5. Nyugtatja az elmét, segíti az alvást
  6. Olcsóbb, mint a bolti és EGÉSZSÉGES!

Házi csirkalaplé

  • Csirkeaprólék, maradék : csont, bőr, lábak, szárnyak, nyak, fej, szív,zúza,máj, húsdarabok,tehát minden amit nem használtunk fel egy egész csirkéből 
  • 2 vöröshagyma
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 zellerszár
  • 1 marék petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • 1 tk szemes bors
  • 1 ek só (tengeri vagy Himalája)

Egy nagy fazékba tesszük a csirkeaprólékot, felöntjük 4 liter vízzel, mikor eléri a forráspontot alacsony hőmérsékletre kapcsoljuk a tűzhelyet. Ha hab keletkezett a tetején, akkor azt kanállal leszedjük. 
A megtisztított zöldségeket és fűszereket beletesszük, lefedjük a fazekat. 
3-4 óra hosszáig alacsony hőmérsékleten főzzük.
Miután kihűlt leszűrjük. Zselés folyadékot kell, hogy kapjunk.

És kész is a csirkealaplé!

Én a csirkealaplét műanyag poharakba töltöm, tetejüket lefóliázom és lefagyasztom őket. Egy  műanyag pohárba kb. 1-1,5 dl töltök.




Mire jó a csirkealaplé?
Szószokhoz, krémlevesekhez, főzelékekhez,öntetekhez vagy magában fogyasztva megfázás esetén.

Miután lefagyasztottuk a csirkealaplében lévő zsír a pohárka felszínére fog jönni, de ettől ne féljünk! A szervezetünknek szüksége van a jó zsírokra, hisz az A,D,E,K vitaminok ebben oldódnak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése